Virusarea site-urilor WordPress
WordPress este una dintre cele mai prietenoase platforme pentru a crea și administra un site. Posibilitățile de adaptare și de personalizare cu teme și plugin-uri sunt nelimitate. De ceea este poate cea mai apreciată platforma online. Însă, dacă neglijați securitatea și mentenanța, virusarea site-urilor WordPress vă poate duce într-o zi la situația de a descoperi că site-ul vostru este plin de surprize neplăcute și chiar blocat de Google.
Virusarea unui site poate dăuna grav afacerii, imaginii acesteia, calității experienței oferite utilizatorilor și chiar siguranței datelor furnizate și stocate despre clienți. Pentru a evita astfel de probleme, ne-am gândit să vă oferim în rândurile ce urmează câteva răspunsuri la câteva întrebări legate de subiect, respectiv…
- Ce implica virusarea site-urilor WordPress?
- Care sunt cele mai cunoscute amenințări și virusuri pentru WordPress?
- Cum sa evitați virusarea unui site WordPress?
Ce implica virusarea site-urilor WordPress?
WordPress este una dintre cele mai sigure platforme online. Ea dispune de milioane de utilizatori și de o popularitate mereu în creștere. Dar, ca orice platformă cunoscută sau mai puțin cunoscută, ea este expusă mereu atacurilor și tentativelor de virusare și are mereu nevoie să-i fie testate și remediate vulnerabilitățile și limitele.
În cele mai multe cazuri, virusarea unui site WordPress este rezultatul:
- folosirii unei versiuni mai vechii a platformei
- instalării unor teme și plugin-uri mai puțin sigure sau neactualizate
- apelării la un CMS (Content Management System) nesigur
- lipsei update-urilor și mentenanței potrivite
- operei unor hackeri.
Detectarea amenințărilor și infectărilor se poate face prin instalarea unor plugin-uri sau unui antivirus pentru WordPress. Acestea, ca și cele folosite în cazul unui computer sau dispozitiv mobil, scanează site-ul, verifică aspecte legate de securitate, curăță și oferă un raport.
Pentru a fi atacul unui virus nu este obligatoriu să aveți un site mare sau cunoscut. Și niciun site nu este ferit de această amenințare. Iar pentru a evita orice risc este bine să folosiți parole sigure, pe care să le schimbați periodic, să instalații aplicații și programe numai de pe site-uri și din surse sigure, să aveți instalate certificate SSL și să faceți permanent up-date.
Care sunt cele mai frecvente atacuri de securitate?
În fiecare zi există milioane de amenințări pentru site-uri și se emit informații despre virusarea site-urilor WordPress. Însă, pentru a le putea face față și a nu fi afectați în niciun fel, trebuie să aveți mereu grijă de securitatea lor. Iar această securitate poate fi garantată doar prin implementarea unor măsuri puse la dispoziție de specialisti.
Iată care sunt cele mai frecvente virusuri pentru site-uri WordPress:
- Logare neautorizată
Aceasta este o metodă prin care un hacker încearcă să găsească prin forță parola care să-i permită intrarea în site și preluarea controlul. Procedura se poate face cu ajutorul unui robot care ghicește rapid miliarde de combinații posibile de parole. Iar dacă intrusul are noroc și găsește formula câștigătoare, acesta poate avea acces la datele dorite.
Este un fel de a încerca o intrare prin efracție în site, pe ușa din față.
- Malware
Acesta este un termen generic care include numeroase softwere malicious. Hackerii pot ascunde fișiere malware în fișiere legitime de pe site sau le pot implanta prin implementări de softuri din surse neautorizate. Unele forme se bazează pe crearea unei versiuni false a unui site sau a unora dintre pagini. Scopul este acela de a fura date din site, parole, informații despre utilizatori etc.
Acesta este un fel de a încerca o intrare prin efracție în site, pe ușa din spate.
- SQL injection
SQL fiind limbajul de programare folosit de site-urile WordPress pentru managementul de conținut, printr-un SQL injection, un hacker poate obține posibilitatea de a vedea direct și de a modifica date de pe site,. Atacatori pot folosi această metodă pentru a crea noi conturi în limbajul de programare backend al unui site, prin care pot adăuga, șterge și modifica conținut și link-uri neautorizate.
- Cross-Site Scripting (XSS)
Acest gen de atac se produce atunci când un hacker încearcă să plaseze un cod malicious în limbajul de programare backend al unui site. Genul de intervenție este foarte asemănător cu cel de SQL injection, vizând în principal afectarea funcționării unui site. De obicei presupune plasarea de link-uri către pagini nedorite, cu materiale neindicate minorilor sau plasarea de formulare false, menit să colecteze date despre vizitatori, carduri etc.
- Denial-of-Service (DoS)
Acest tip de atac țintește blocarea funcționării și accesului în site a administratorilor sau vizitatorilor. Acest lucru se petrece prin trimiterea unui trafic foarte mare către un server, până acesta cade, împiedicând astfel accesul la site-urile găzduite. Adesea aceste virusuri sunt susținute de roboți și mașini, care generează trafic spam ascuns și mai sub cunoscute și sub numele de atac distributed denial-of-service (DDoS)
Cum să evitați virusarea unui site WordPress?
De cele mai multe ori soluțiile sunt furnizate chiar de dezvoltatorii platformei și aplicațiilor pe care le folosiți. De aceea tot trebuie să faceți ca proprietari de site-uri WordPress este să lăsați treaba pe seama celor care se ocupă de găzduirea și de mentenanța site-urilor voastre.
Echipele care au în grijă îmbunătățirea funcționalitățiilor și securității platformei WordPress lansează periodic versiuni noi ale produsului. De aceea platforma în sine este una foarte sigură, cu limite minime de securitate. Iar dacă vreți să reduceți riscurile venite din această direcție, este bine să faceți mereu un update de tema, să fiți siguri că aveți instalată ultima versiune a platformei și plugin-urilor folosite
O altă mare problemă de securitate poate veni din partea serverului pe care aveți găzduit site-ul. Cu cât acesta este unul mai aerisit și mai sigur, cu atât sunt mai mici riscurile de a fi afectat și infectat de atacuri neautorizate și hackeri. De aceea optați mereu pentru servicii de gazduire cât mai bune, capabile să garanteze spațiu suficient și securitate sporită.
Despre atacurile cibernetice asupra site-urilor si cum va puteti proteja site-ul aveti un articol dedicat aici : 7 modalitati prin care iti poti proteja site-ul de atacuri cibernetice
Concluzie
Există așadar numeroase amenințări și forme de viruși care pot afecta imaginea și securitatea unui site. Acest tip de virușii evoluează o dată cu internetul, cunosc forme și variante extrem de ingenioase.
Pentru a nu avea parte de momente în care site-ul nu se vede, nu aveți acces la datele din el sau altcineva adaugă sau modifică conținut ce poate face rău clienților voștri, apelați la servicii de mentenanță și securitate WordPress cât mai bune.
Virusarea site-urilor WordPress este o problemă serioasă și trebuie tratată cu maximă responsabilitate!