O călătorie nostalgică prin evoluția web design-ului
World Wide Web a fost inventat acum aproape 30 de ani de Tim Berners Lee pentru a ajuta oamenii să partajeze cu ușurință informații din întreaga lume. În deceniile următoare, s-a schimbat semnificativ – atât în ceea ce privește designul și funcționalitatea, cât și rolul său mai profund în societatea modernă.
La fel cum stilul arhitectural al unei clădiri reflectă societatea din care se ivește, la fel evoluția designului web reflectă schimbările de trenduri, credințe și tehnologii ale vremii.Stilurile de design web s-au schimbat cu o viteză remarcabilă în comparație cu stilurile arhitecturale. Primul site web conținea doar text cu hyperlink-uri care explică ce a fost web-ul, cum să-l folosească și instrucțiuni de configurare de bază. Din acele zile de început până în prezent, design-ul web a făcut o călătorie lungă și anevoioasă.
La început
La începutul anilor 1990, am salutat primul limbaj de publicare a Web-ului: Hypertext Markup Language sau HTML.
Însă limbajul – folosit pentru a partaja pagini ce conțineau doar text printr-un simplu browser – era limitativ. Multe site-uri web timpurii au fost de bază, folosind pagini puternic structurate vertical, cu text grafic. Oamenii s-au adaptat rapid la textul cu defilare verticală și la hipertextul subliniat albastru atrăgător pentru a naviga în spațiul web virtual.
Tabele
La mijlocul până la sfârșitul anilor ’90, designerii s-au implicat mai mult în dezvoltarea de site-uri web, iar de-a lungul timpului a apărut Interfața grafică a utilizatorului (GUI), care a permis designerilor să încorporeze imagini și pictograme grafice în site-uri.
Când Web-ul a început să câștige popularitate ca mijloc de comunicare a informațiilor, designerii au văzut posibilitatea de a utiliza tabele pentru aranjarea textului și a graficii.
Înainte de introducerea tabelelor ca structură a paginilor web, existau puține componente de design pe site-urile web și nu exista nicio modalitate de a imita aspectele documentelor tipărite convenționale.
Dar, în timp ce tabelele permiteau proiectanților să aranjeze text și grafică cu ușurință, codul necesar pentru a le construi a fost mai complex decât metodele care au venit mai târziu.
Design flashy
La sfârșitul anilor 90, pe scenă a apărut o nouă tehnologie: Flash.
Flash a fost o platformă software care le-a permis designerilor să încorporeze muzică, video și animație în site-urile web, creând o experiență audio-vizuală mai dinamică. De asemenea, Flash a oferit designerilor mai multă libertate pentru a face site-urile interactive. Aceasta a fost într-adevăr epoca unei descoperiri creative și tehnologice în proiectarea web. Meniuri interactive, pagini splash, animații decorative și butoane cu bule redate frumos au dominat tendința de design web pentru a atrage oamenii.
Conceptul de web a fost încă nou pentru multe persoane, iar aceste designuri interesante din punct de vedere vizual aveau un dublu scop. Nu numai că erau strălucitoare și atrăgătoare de atenție, dar, de asemenea, au introdus tehnologii necunoscute utilizatorilor novici: „Privește-mă!”, au urlat ele. „Arăt ca un buton real. Apasă-mă! ”
Dar popularitatea lui Flash a fost de scurtă durată. Acesta a impus utilizatorilor să aibă cel mai recent plugin Flash instalat pe computerele lor, limitând capacitatea de utilizare și accesibilitatea site-urilor web.
Toată lumea este un designer web
Deși Flash nu a atins așteptările, a schimbat modul în care au fost concepute și utilizate site-urile web.
Oamenii au devenit sofisticați în ceea ce privește navigarea pe Web, iar elementele de design nu mai trebuiau să educe într-un mod care să articuleze vizual funcționalitatea, cum ar fi hiperlink-urile subliniate albastre.
Apoi, au apărut social media și au cerut o flexibilitate și mai mare. Acest lucru a dus la nașterea foilor de stil Cascading ( CSS ).CSS a fost folosit pentru a defini anumite stiluri – cum ar fi dimensiunile mai mari de fonturi pentru sub-titluri – pe mai multe pagini ale unui singur site web, fără a fi necesar să codăm fiecare element individual. Ideea din spatele CSS a fost separarea conținutului (HTML) al site-urilor web de prezentare (CSS).
Șabloanele de design web au început să iasă la suprafață, permițând oamenilor de zi cu zi să își creeze și să publice propriile site-uri web. Din păcate, acest lucru a fost adesea în detrimentul unui design utilizabil, accesibil și plăcut din punct de vedere estetic.
Design plat
Pe repede-înainte până în 2010 când Ethan Marcotte a creat o nouă abordare de design web numită responsive web design . Aceasta a introdus o modalitate diferită de a utiliza HTML și CSS.
Ideea principală care a stat la baza proiectării responsive a fost aceea că un singur site web ar putea răspunde și adapta la diferite medii de afișare, facilitând utilizarea pe diferite dispozitive. Oamenii ar avea aceeași experiență pe dispozitivul lor mobil ca pe computerul lor de lucru, ceea ce înseamnă o eficiență sporită în dezvoltarea și întreținerea web.Acest lucru a dus la un alt val de trend web design: design plat. Această tendință a cuprins un stil bidimensional minimalist eficient și plăcut vizual. Accentuează funcționalitatea față de elementele de web design ornamentale.
Astăzi, designul plat continuă să fie puternic. Proiectarea web a creat un cerc complet la începutul Web, prioritizând conținutul și comunicarea informațiilor. Butoanele și pictogramele au luat un loc în spate, înclinându-se cu grație în fața conținutului ca prim plan al site-urilor web și au redus complexitatea în design.
Viitorul
Istoria web-ului este relativ scurtă, dar a trecut printr-o succesiune de repetiții într-o perioadă scurtă de timp.
Anterior, tehnologia a dus progrese în proiectarea web. Dar cred că suntem într-un moment în care designul web nu mai este limitat de tehnologie. Practic, putem face aproape tot ce am putea dori să facem pe Web.
Viitorul web design-ului nu mai este despre ceea ce putem face, ci mai degrabă despre ceea ce ar trebui să facem. Asta înseamnă să fii atent la modul în care designul poate afecta persoanele care îl folosesc și la proiectarea site-urilor web care au ca rezultat experiențe pozitive pentru utilizatori.