Care este diferența între mentenanță și gazduire site?
Unii dintre cei mai importanți factori de ranking, care cântăresc din ce mai greu pentru performanța în motoarele de căutare, este reprezentat de viteza de încărcare și de experiența oferită utilizatorilor. Aceste aspecte țin de multe detalii, printre care găzduirea și mentenanța unui site sunt elementare. Dar care este diferența între mentenanță și gazduire, ce este specific fiecăreia și cum lucrează ele pentru performanța unui site, vom afla mai multe în rândurile de mai jos.
De multe ori atunci când un site nu funcționează corespunzător, prima firmă care va fi întrebată ce se întâmplă, va fi cea care s-a ocupat de web design. Că vina nu aparține acesteia, ci serviciilor de găzduire sau celor de mentenanță, vom lămuri în rândurile de mai jos.
De aceea, o agenție care se ocupă de web design, care vrea să le ofere beneficiarilor proiectelor lor cel mai bun suport, va pune la dispoziție și servicii de gazduire și mentenanță. Inclusiv toate informațiile necesare, legate de aceste aspecte.
Calitatea funcționarii unui site este dependentă de calitatea furnizării tuturor serviciilor implicate.
Ce implică găzduirea unui site?
Găzduirea unui site implică de la stocarea tuturor fișierelor și datelor unui site pe un server, până la asigurarea unei bune conectivității, care să permită utilizatorilor să acceseze cât mai simplu informațiile disponibile. Acesta este ca o casă pentru site, care îi permite să locuiască, să comunice și să se dezvolte în siguranță.
Orice site are nevoie de gazduire pentru a putea fi văzut și accesat. Serviciile de gazduire sunt independente de cele de web design. Ele pot fi furnizate de o firmă care se ocupă special de acest tip de servicii, dar, cum am menționat anterior, și de firma care se ocupă de design.
Costul aferent găzduirii variază în funcție de dimensiunea site-ului și de spațiul închiriat pentru stocare. Tot de aici puteți cumpăra și certificate de securitate SSL, pentru site-uri HTTPS.
Serviciile de găzduire mai scumpe oferă evident o calitate mai bună, cele mai ieftine pot avea mai multe erori de funcționare. În funcție de provider și de gradul de aglomerare sau de apropierea de serverele utilizate, pentru site-uri disponibile în mai multe țări, experiența oferită utilizatorilor poate varia simțitor.
Însă responsabilitatea firmei care se ocupă de hosting se limitează strict la spațiul alocat și la garantarea accesului pentru administrator și utilizatori la conținutul stocat. Dacă o pagină de pe site dă eroare, nu poate fi învinuită compania care găzduiește site-ul. Eroarea poate fi datorată unui design prost sau lipsei unui up-date al conținutului, care poate împiedica tehnica disponibilă să-l mai vadă.
Aici putem vorbi deja de responsabilitatea apelării le servicii de mentenanță a unui site.
Ce implică mentenanța unui site?
Mentenanța unui site poate fi furnizată în principal de o agenție sau o persoană care dispune de cunoștințe tehnice pentru a întreține un site. Aceasta implică ținerea la zi a platformei, cu toate update-urile necesare, pentru a-i garanta performanța și a elimina erorile.
Serviciile de mentenanță presupun intervenții asupra site-ului pentru a modifica conținut, a implementa module și plugin-uri, a face back-up periodic de site, a asigura update și securitate sporită.
Am detaliat in articolul de aici ce presupune Mentenanta pe WordPress.
Care este diferența dintre găzduire și mentenanță?
Este așadar cât se poate de clar că o firmă de găzduire site nu va face servicii de mentenanță pentru site-ul vostru. Găzduirea implică strict stocarea și accesul la datele puse la dispoziție de administratorul unui site. Felul în care platforma funcționează este în responsabilitatea firmei de web design, proprietarului site-ului sau firmei de mentenanță site.
Cum puteți să vă bucurați de un site sigur și rapid?
Faptul ca un site se mișcă lent se poate datora și unui aspect de mentenanță și unuia de servicii de hosting. Doar o persoană cu competențe tehnice specifice poate spune exact care este problema.
Dacă alegeți servicii de hosting bune, problema este pe jumătate rezolvată. Dar pentru performanță completă este obligatoriu nevoie și de servicii de mentenanță website.
Dacă un site nu funcționează bine la o perioadă ceva mai lungă de la lansare, nu mai puteți da vina pe firma de web design. Garanția și mentenanța primite la finalizarea site-ului se poate întinde, dacă nu aveți intervenții personale importante, până la 1-2 ani. De acolo, este strict responsabilitatea voastră cum gestionați site-ul.
Pentru a putea beneficia în permanență de servicii de găzduire bune și de un site funcțional non-stop, cel mai sigur este ca, după finalizarea lui, să contractați și servicii de mentenanță. Dacă tehnica folosită de serverele care vă găzduiesc site-ul s-a modificat și site-ul vostru nu mai corespunde, nu este responsabilitatea lor să updateze conținutul unui site.
De asemenea, pentru siguranță maximă este bine să păstrați mereu un back-up pentru conținutul site-ului vostru. Chiar dacă în zile noastre coincidența ca o firmă de gazduire să dea faliment și să nu vă anunțe, iar web designer-ul vostru să fie de negăsit, este bine să păstrați întotdeauna o copie pentru orice proiect.
Cea mai sigură metodă pentru a beneficia de cele mai bune servicii, atât în ce privește găzduirea, cât și în ceea ce privește funcționarea site-ului, este să optați pentru un design de site optimizat, găzduit pe servere cu servicii scalabile. O astfel de opțiune nu scade experiența oferită utilizatorilor atunci când traficul este prea mare. Asta și pentru că, atunci când aveți nevoie de mai mult spațiu, aveți unde vă întinde. Nu uitați să adăugați și servicii de mentenanță tehnică specializată.
Concluzie
Găzduirea și mentenanța tehnică pentru site-uri sunt două servicii care merg mână în mână, se completează și se susțin reciproc.
Nu puteți cere performanță la zi unui site dacă nu optați pentru pachete de serviciile de gazduire de calitate, dublate servicii de securitate și de mentenanță la același nivel.